vineri, 5 noiembrie 2010

TRECÂND DE LA O CIVILIZAŢIE LA ALTA

Deoarece educaţia reprezintă un subiect de actualitate, m-am gândit la un fragment din cartea care va apare în curând, având o tema privind istoria culturală a Chinei:

“Ideile revoluţionare ale lui Confucius se răsfrâng şi asupra sistemului de educaţie. Punând accentul pe studiu, ca singurul în măsură să diferenţieze oamenii a căror natură eminamente bună îi apropie şi singura cale de urmat pentru perfecţionarea continuă a omului, el priveşte pentru prima dată fiinţa umană în întregul ei. Învăţătura este aceea care îi egalizează pe oameni, prin ea toate categoriile sociale, oamenii bogaţi şi săraci, se situează pe aceeaşi treaptă. A studia este o necesitate a fiecăruia, înveţi pentru tine însuţi, pentru a te cizela şi a deveni om adevărat. Confucius spune: „e greu să găseşti un om să fi învăţat timp de trei ani şi să nu-şi fi făcut planuri de a ajunge dregător”.Oamenii găsesc o satisfacţie interioară studiind, nu caută prin aceasta prestigiu sau apreciere şi nu se supără dacă meritul nu le este recunoscut. Învăţătura se însuşeşte de om şi se împărtăşeşte altora. Scopul practic al educaţiei este formarea omului superior pe plan moral care să-şi servească comunitatea pe plan politic. El trebuie să se implice în guvernare pentru binele celor din jurul său”.

Ar fi multe de discutat pornind de la aceste randuri!!!!


2 comentarii:

  1. Felicitari!
    Sa ne mai scrieti despre acest chinez, merita...
    De ce nu faceti o comparatie intre cum vedea Confucius al Dumneavoastra omul politic si ce se intampla la noi azi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate nu cred ca se poate face o asemenea comparatie.Nimic din ce spunea marele ganditor nu se aplica la noi astazi.Aceasta spune totul!

    Va multumesc pentru felicitari.
    Voi mai scrie despre Confucius.

    RăspundețiȘtergere